Een cabareteske voorstelling over het opvoeden en begeleiden van kinderen die ‘net een tikkie anders zijn’. Oirschottenaar Ivo Mijland (47) werkt al jaren met deze thematiek tijdens congressen en lezingen. Vrijdag 27 januari brengt hij voor het eerst een heuse theatervoorstelling: deze is helemaal uitverkocht, evenals de in allerijl ingelaste voorstellingen op 3 februari en 25 maart. Alleen voor de show op 9 juni zijn nog kaarten verkrijgbaar.

OIRSCHOT – ‘Ja, ik ben van alles en vanaf komende vrijdag dus ook cabaretier’, lacht Ivo Mijland. De voorstelling ‘Gekke kinderen… zijn anders gewoon’ is voor hem een min of meer logisch vervolg op de lezingen en congressen waar hij als spreker fungeert. ‘Dat doe ik al een jaar of tien, bijvoorbeeld over onderwerpen als Passend Onderwijs of faalangst. Daarbij zocht ik meer en meer een modus waarbij humor steeds belangrijker werd. Dat werkt in de praktijk erg goed en zo werden de presentaties steeds leuker. Op zeker moment had iemand op het evaluatieformulier na een congres geschreven: ‘Waarom heeft deze cabaretier het zoveel over onderwijs?’ Dat zette me aan het denken, want eigenlijk wilde ik vroeger altijd al cabaretier worden.’ Mijland zette zich aan de schrijftafel en produceerde zo’n anderhalf uur aan materiaal, van scherpe metaforen, gelardeerd met lachwekkende anekdotes. ‘Veel dingen probeer ik nu voor het eerst uit. Zo heb ik een nogal aparte opkomst. Vanaf het eerste moment dat ik ermee begon, een week of acht voor de voorstelling, ben ik er eigenlijk dag en nacht mee bezig geweest. En dat zal ik waarschijnlijk nog wel zijn tot veertien minuten over acht, komende vrijdag, haha!’

Waarover gaat de voorstelling eigenlijk? Mijland legt uit: ‘Eigenlijk gaat het publiek op een grappige manier ervaren hoe het is om gediagnostiseerd en verdeeld te worden in “ziek” en “niet ziek”. Ik wil niet schoppen tegen de diagnostiek, want het stelt ons ook in staat om kinderen te helpen. Maar we mogen meer uitgaan van de zaken waarin het kind goed is, zonder dat we kinderen in twee kampen indelen.’ De nu al minimaal drie uitverkochte zalen in De Enck zijn uitzonderlijk; dat lukt normaliter alleen Sinterklaas met zijn voorstelling. ‘Dat had ik ook niet zien aankomen’, vertelt Mijland. ‘Ik had voor mezelf gesteld dat ik tevreden zou zijn als er in de kerstvakantie honderd kaarten verkocht waren. Mijn grote netwerk via mijn lezingen en congressen heeft me een handje geholpen bij de kaartverkoop. Je ziet bij deze voorstelling dan ook bezoekers uit het hele land, sommigen boeken er zelfs een hotelletje voor! Laar mij maar een beetje grappig doen om de Oirschotse economie te redden’, geint Mijland.

 

Lees hier het volledige artikel
Ivo Mijland

Auteur Ivo Mijland

Ivo Mijland (Oss, 1969) is auteur van een groot aantal boeken, waaronder ‘Ik ben toch té gek’ en ‘Step your mind’. Hij schrijft en spreekt over Passend Onderwijs. Hij komt op voor de (onderwijs)rechten van alle kinderen.

Meer artikelen van Ivo Mijland